Inleiding
Homoseksualiteit is altijd een heikelpunt en voor veel mensen nog steeds een enorm taboe. Vaak betrap ik mezelf er ook op dat ik de neiging heb om twee mensen van hetzelfde geslacht die hand in hand lopen na te staren. Terwijl dit bij een heterokoppel de meest normale zaak is.
Ernest Gaines zei ooit: “Why is it that, as a culture, we are more comfortable seeing two men holding guns than holding hands?”
De film ‘Milk’ beschrijft het leven van Harvey Milk, de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurder in de VS. Hieronder zie je de film trailer.
Bij het bekijken van de trailer stelde ik mezelf de volgende vraag: “Waarom en hoe heeft Harvey Milk voor zulk een revolutie gezorgd?” Ook leek het me belangrijk om te onderzoeken hoe het zit met de plaats van homoseksualiteit in onze huidige wereld en maatschappij.
Om hier achter te komen moeten we er eerst achter komen wie Harvey Milk was. Hieronder lees je een
beschrijving van het leven van Milk tot zijn verhuis naar San Fransisco. Vanaf dan neemt de film het namelijk over.
beschrijving van het leven van Milk tot zijn verhuis naar San Fransisco. Vanaf dan neemt de film het namelijk over.
Wie is Harvey milk?
Milk werd geboren in Woodmere, New York op 22 mei 1930. Zijn ouders waren van Litouws Joodse afkomst. Als tiener besefte hij homoseksueel te zijn. Hij hield dit voor zich omdat hij bang was voor de reacties van de mensen rondom hem. Net als ik en mijn klasgenoten studeerde hij voor leerkracht. Wiskunde was zijn hoofdvak. In 1951 studeerde hij af.
Nadat Milk afstudeerde sloot hij zich aan bij de ‘United states Navy’ tijdens de Koreaanse oorlog. In 1955 mocht hij afzwaaien. Nu begon hij met zijn carrière als leerkracht. Dit was erg kortstondig. Na de ontmoeting met zijn eerste grote liefde, Joe Campbell, begon hij te werken in een verzekeringskantoor in New York.
Na 6 jaar liep zijn relatie met Joe Campbell af. Hierna had hij regelmatig kortstondige en geheime relaties met andere mannen. In 1962 leerde hij Craig Rodwell kennen. Deze relatie liep stuk op het gegeven dat Rodwell in een homoactivisten-beweging zat. Milk hield, zoals reeds vermeld zijn geaardheid liever geheim voor de buitenwereld.
Na zijn carrière als verzekeringsnemer begon hij aan een succesvolle carrière als onderzoeker op Wall Street. In 1964 leert hij Jack Galen McKinley kennen. Die 17 jaar jonger dan Milk was suïcidale neigingen vertoonde. Ook deze relatie sprong dus af.
Nu we weten hoe het leven van Milk eruit zag voor zijn verhuis naar San Fransisco is het ook belangrijk om te weten hoe men in de VS tegenover homoseksualiteit stond in deze periode. Dit om een antwoord te krijgen op de vraag waarom Harvey Milk voor een revolutie heeft gezorgd. Om een duidelijk antwoord te krijgen gaan we 2 personen nader bekijken. Deze personen zijn Anita Bryant en John Briggs. Deze vertegenwoordigden de strijd tegen homoseksualiteit.
Anita Bryant Vs. homoseksualiteit in de VSA.
Je merkt onmiddellijk het verschil tussen westerse en niet-westerse landen. Zo is het geen probleem om als homoseksueel te vertoeven in Europa maar kan je je best niet openbaar ‘outen’ in de meeste streken van Afrika en het Midden-Oosten. Je merkt ook dat in de VSA het homohuwelijk over het algemeen niet erkend is. Onderstaande kaart schept daar nog meer duidelijkheid in.
Anita Bryant werd geboren op 25 maart, 1940. Ze was een bekende Amerikaanse zangeres en ze werd ooit zelfs verkozen tot Miss Oklahoma. Het bekendst werd ze weliswaar met haar campagne tegen homoseksualiteit. Meerbepaald wou ze een wetsvoorstel intrekken waarin stond dat homoseksuelen gelijke rechten hadden op vlak van wonen en werkgelegenheid. Deze wet werd goedgekeurd te Florida in het jaar 1977.
Met de organisatie ‘save our children’ begon ze een ware kruistocht tegen homoseksualiteit in de VS. Enkele bekende slagzinnen van haar zijn:
- “Als moeder weet ik dat homoseksuelen geen kinderen kunnen krijgen op een natuurlijk wijze. Daarom willen ze onze kinderen rekruteren.”
- “Als moeder weet ik dat homoseksuelen geen kinderen kunnen krijgen op een natuurlijk wijze. Daarom willen ze onze kinderen rekruteren.”
- “Als homoseksuelen dezelfde rechten hebben als ons, moeten we ook dezelfde rechten geven aan prostituees en mensen die met St. Bernardhonden slapen”
- “Heel de VSA en heel de wereld zullen horen wat mensen zeggen en met de hulp van God zullen we er in slagen om gelijke rechten voor homoseksuelen in deze natie in te trekken”.
Op 7 juni, 1977 leidde Bryant’s campagne tot het intrekken van de gelijke rechten op vlak van wonen en werken met 69% van de stemmen. Ook werd er in 1977 een verbod gestemd op adoptie door homoseksuelen.
Hieronder zie je een bekend beeldfragment waarin Anita Bryant een taart in haar gezicht krijgt.
Hieronder zie je een bekend beeldfragment waarin Anita Bryant een taart in haar gezicht krijgt.
John Briggs Vs. homoseksualiteit in de VSA.
John Briggs werd geboren in 1930. In 1976 werd hij verkozen als een senator van de Californische senaat. Het was weliswaar 2 jaar later dat hij echt bekend zou worden door het ‘Briggs initiative’ oftewel proposition 6. Dit hield in dat holebi’s niet langer aan de slag mochten als leerkracht. Ook aanhangers zouden hetzelfde lot ondergaan.
Hij beweerde dat holebi leerkrachten namelijk een slechte invloed hadden op de kinderen waaraan ze les gaven. Net als Anita Bryant beweerde hij dat ze kinderen wilden rekruteren. Hij botste op erg veel verzet. Zelfs vooraanstaande politici als Ronald Reagan drukten hun ongenoegen publiekelijk uit met als voornaamste argument: “There are enough laws that protect children!” Het voorstel kwam er uiteindelijk niet door. Ook de toenmalig president van de VS, Jimmy Carter, ging niet akkoord met het voorstel.
‘Proposition 6’ werd niet goedgekeurd. Er waren ‘maar’ 41% van de stemmen voor.
Hieronder zie je een filmfragment waarin Harvey Milk een publiekelijk debat aangaat met John Briggs in diens thuisbasis, Orange County.
Homoseksualiteit en de VSA.
Het homohuwelijk is vrijwel het meest besproken en omstreden aspect inzake homoseksualiteit. Daarom gebruik ik dit thema om te ontdekken hoe me tegenwoordig staat tegenover homoseksualiteit. D.m.v. een vergelijking tussen enkele Westerse landen en de VSA krijgen we hopelijk een duidelijk beeld over hoe de huidige VSA staat tegenover homoseksualiteit.
Het homohuwelijk is een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht. In de meeste landen van de wereld wordt het huwelijk weliswaar gedefinieerd als een verbintenis tussen één man en één vrouw.
De term homohuwelijk is omstreden. Als homoseksuelen met elkaar kunnen trouwen, betekent dat de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. In landen waar die openstelling niet heeft plaatsgehad, kunnen alleen mensen van verschillend geslacht met elkaar trouwen, ongeacht hun seksuele voorkeur. Soms is dan wel partnerschapsregistratie mogelijk, een regeling die minder rechten verschaft dan het huwelijk.
In heel wat Westerse landen werd het homohuwelijk reeds goedgekeurd. In de meeste gevallen hebben de wetgevers beroep gedaan op het non-discriminatie principe.
Onderstaande kaart geeft weer waar de homohuwelijken reeds zijn gelegaliseerd maar ook waar het nog steeds een absoluut taboe is.
Momenteel erkennen alleen de staten Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire ,New York, en het District of Columbia het homohuwelijk. Daarnaast kennen diverse staten geregistreerde partnerschappen of andere wettelijke bescherming voor koppels van twee mensen van hetzelfde geslacht. Achttien staten hebben grondwettelijke beperkingen die het huwelijk definiëren als een unie tussen een man en een vrouw; dezelfde beperking is opgenomen in wetten van vierentwintig andere staten.Je merkt onmiddellijk het verschil tussen westerse en niet-westerse landen. Zo is het geen probleem om als homoseksueel te vertoeven in Europa maar kan je je best niet openbaar ‘outen’ in de meeste streken van Afrika en het Midden-Oosten. Je merkt ook dat in de VSA het homohuwelijk over het algemeen niet erkend is. Onderstaande kaart schept daar nog meer duidelijkheid in.
Het vooruitstrevende en moderne VSA staat dus toch nog steeds erg sceptisch en misschien zelfs ietwat vijandig tegenover homoseksualiteit. Ondanks alles is er toch schot in de zaak. Dat kan je afleiden uit onderstaand artikel.
Homoseksualiteit en België.
Ook om de situatie in België te bepalen zal ik het homohuwelijk als uitgangspunt nemen.
Op 30 januari 2003 wordt de wet op het homohuwelijk in België goedgekeurd. Daarmee is België het tweede land ter wereld waar homoseksuelen officieel met elkaar kunnen trouwen. Oorspronkelijk mocht men als homoseksueel in België niet trouwen met iemand uit het buitenland, met uitzondering van Nederland. Bovendien was adoptie van kinderen niet mogelijk voor homoseksuelen.
Het eerste homohuwelijk in België werd in Kapellen op 6 juni 2003 gesloten tussen Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen.
Sinds 24 januari 2004 werd het huwen met een partner uit landen waar het homohuwelijk verboden is, goedgekeurd. Ook het adopteren van kinderen door een koppel van hetzelfde geslacht werd mogelijk vanaf 18 mei 2006.
We kunnen hieruit besluiten dat België als land er verdraagzaam is t.o.v. homoseksualiteit. Toch werd Brussel enkele maanden nog opgeschrikt met de term ‘gaybashing’. Onderstaande link verwijst je naar een interview met meer uitleg.
Zelfs in België is er dus nog sprake van haat en agressie t.o.v. homoseksualiteit. Moeten wij niet beter weten dan dat?
Homoseksualiteit en de rest van de wereld.
Net als in de voorgaande posts kan ik hier een heel betoog schrijven over homoseksualiteit in de rest van de wereld. weliswaar laat ik hiervoor liever beelden en artikels spreken. Ik ben hierin zorgvuldig te wek gegaan om een duideljik beeld te schetsen. Het is misschien handig om de kaart omtrent de homohuwelijken in de wereld erbij te nemen.
China:
Oeganda:
Brazilië:
Je merkt uit bovenstaande artikels en beeldfragmenten dat de verdraagzaamheid jegens homoseksualiteit in bepaalde landen op een erg laag pitje staat. Ze kunnen ze zelfs de doodstraf krijgen als ze zich publiekelijk 'outen'.
Gay pride parade
Wereldwijd zijn er allerlei evenementen waar holebi’s in groten getale op straat komen en publiekelijk feesten. Deze evenementen zijn enerzijds een outing van hun homoseksualiteit naar de wereld toe en anderzijds is het ook een teken dat de ‘Westerse’ wereld veel verdraagzamer is geworden in vergelijking met enkele decennia terug.
Graag wil ik de geschiedenis van dit evenement schetsen omdat het een mooie afsluiter is, omdat Harvey Milk met soortgelijke situaties in aanraking kwam en omdat de Gay Pride Parade een aandenken ‘met een zwart randje’ is aan de onverdraagzaamheid jegens holebi’s in de jaren ’60 en ’70.
In de jaren ’60 was het geen pretje om als homoseksueel te vertoeven in New York. Er waren wetten die het openlijk homo zijn verboden en regelmatig werden homobars binnengevallen en opgedoekt. De inval op 28 juni, 1969 in de Stonewall Inn, in the Greenwich Village te New York was een inval te veel. Tijdens deze inval verzamelden er 400 sympathisanten op straat. Al snel werden dit er een goede 2000. Omdat de menigte werd Opgehitst door frustraties en kreten als “gay power!” braken er rellen los.
Omstreeks 04.00 leken de rellen voorbij. De volgende nacht kwamen de protesteerders weliswaar terug en waren ze ditmaal met nog meer. De politie moest een speciaal team sturen om het protest in de kiem te smoren.
Eén jaar na de stone-wall rellen had de eerste Gay Pride Parade plaats tussen Greenwich Village en Central Park. Deze telde ongeveer 5.000 à 10.000 deelnemers.
Wereldwijd werden er soortgelijke initiatieven uit de grond gestampt. In België vinden sinds 1983 eveneens jaarlijks Gay and Lesbian Pride-marsen plaats in Brussel op de tweede zaterdag van mei.
Het is dus een hele strijd geweest voor homoseksuelen om aanvaard te worden in onze maatschappij. Ondanks de nog steeds aanhoudende tegenstand van individuelen en organisaties zijn we op de goede weg. We moeten elkaar simpelweg respecteren.
James Baldwijn zei ooit:
“Everybody's journey is individual. If you fall in love with a boy, you fall in love with a boy. The fact that many Americans consider it a disease says more about them than it does about homosexuality. “
- John Briggs (politician), internet, 6/10/2011, ( http://en.wikipedia.org/wiki/John_Briggs_(politician) ). “Everybody's journey is individual. If you fall in love with a boy, you fall in love with a boy. The fact that many Americans consider it a disease says more about them than it does about homosexuality. “
Bronvermelding
- VAN SANT, Milk, film, VSA, 2008.
- Harvey Milk, internet, 12/12/2011, ( http://en.wikipedia.org/wiki/Harvey_Milk ).
- Harvey Milk, internet, 30/11/201, ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Harvey_Milk ).
- Homohuwelijk, internet, 11/12/2011, ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Homohuwelijk ).
- Anita Bryant, internet, 13/12/2011, ( http://en.wikipedia.org/wiki/Anita_Bryant ).
- Anita Bryant, internet, 13/06/2009, ( http://conservapedia.com/Anita_Bryant ).
- ASSOCIATEDPRESS, 'Milk' Trailer, internet, 6/02/2009, ( http://www.youtube.com/watch?v=ufhZ2yUHj9Y ).
- WS9455, Anita Bryant Pie in the Face, internet, 7/11/2011, ( http://www.youtube.com/watch?v=dS91gT3XT_A ).
- MOVIECLIPS, Milk (10/10) Movie CLIP - Harvey Debates Senator Briggs (2008) HD, internet, 16/06/2011, ( http://www.youtube.com/watch?v=DZwnFcKAt30 ).
- ASSOCIATEDPRESS, 'Milk' Trailer, internet, 6/02/2009, ( http://www.youtube.com/watch?v=ufhZ2yUHj9Y ).
- WS9455, Anita Bryant Pie in the Face, internet, 7/11/2011, ( http://www.youtube.com/watch?v=dS91gT3XT_A ).
- MOVIECLIPS, Milk (10/10) Movie CLIP - Harvey Debates Senator Briggs (2008) HD, internet, 16/06/2011, ( http://www.youtube.com/watch?v=DZwnFcKAt30 ).
- SKILLINGS, P., The Stonewall Riots, internet, ( http://manhattan.about.com/od/glbtscene/a/stonewallriots.htm ).
- Quotations about Homosexuality, internet, ( http://www.quotegarden.com/homosexuality.html ).
- Quotations about Homosexuality, internet, ( http://www.quotegarden.com/homosexuality.html ).