woensdag 2 november 2011

An inconvenient truth

Inleiding

Voor deze post heb ik de film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore bekeken. Deze film gaat over global warming oftewel de opwarming van de aarde. Het is een probleem dat om de hoek loert, maar voor velen een ver-van-mijn- bed-show is. Deze mening deelde ik ook tot ik tijdens het bekijken van de film met mijn neus op de feiten werd gedrukt. Hieronder zie je trailer van de film en een korte samenvatting die ik op de achterkant terugvond. In deze blog stel ik me daarom de vraag:  “wat is global warming en hoe kan ik er iets aan doen?”


Voormalig vice-president Al Gore schetst in de documentaire van het jaar een indringend toekomstbeeld van onze planeet en daarmee ook onze beschaving. Het is een documentaire die je wakker schudt en die iedereen gezien moet hebben. Gore maakt korte metten met alle mythes en misvattingen over de opwarming van de aarde om te benadrukken dat deze wel degelijk een acuut gevaar vormt. Met An Inconvinient Truth dringt Gore erop aan dat wij nu moeten handelen als we het tij willen keren. We kunnen allemaal veranderingen doorvoeren in onze levensstijl en op die manier bijdragen aan een oplossing.




Wat is global warming?
Je kan dit fenomeen herleiden tot 3 stappen.
Stap 1: De zon zorgt voor licht en warmte. De aarde neemt de hitte van haar stralen voor een deel op. Hierdoor wordt het land en het water verwarmd en is er tevens leven mogelijk op deze planeet.

Stap 2: Ongeveer de helft van deze infrarood stralen worden teruggekaatst in de ruimte.  Broeikasgassen houden echter een deel van deze stralen tegen. Hierdoor is de gemiddelde temperatuur op onze aardbol 14°c. Zonder de broeikasgassen zou het dit -19°c zijn. Dit proces waarbij stralen worden opgeslorpt door broeikasgassen noemen we het broeikaseffect.
Stap 3: Door een te grote producering van broeikasgassen zoals CO2 wordt er steeds meer infrarood-straling tegengehouden. Hierdoor stijgt de temperatuur van onze planeet.

In onderstaand filmpje zie je een voorstelling van het global warming principe.




Welke broeikasgassen zijn er zoal?
Natuurlijke broeikasgassen:
1.     Waterdamp: ontstaat door verdamping van water.

2.     Koolstofdioxide: wordt voornamelijk opgewekt door menselijke activiteit.
a.     Opwekking van energie door verbranding van fossiele brandstoffen
b.    Ontbossing
c.     Industriële processen
d.    Activiteiten in petrochemie en metaalnijverheid
Meer dan 50% van de aanwezige broeikasgassen zijn van deze aard.

3.     Methaan: ontstaat voor meer dan de helft door menselijke activiteit.
a.     Landbouw
b.    Behandeling van huishoudelijk afval
c.     Exploitatie + distributie van aardgas
Ongeveer 25% van de broeikasgassen zijn van deze aard.
4.     Lachgas of distikstofoxide: bijna alleen geproduceerd door menselijke activiteit.
a.     Landbouw
b.    Chemische industrie
c.     Verbranding van fossiele brandstoffen voor huisverwarming en transport
Ongeveer 6% van de broeikasgassen zijn van deze aard. 
5.     Ozon: is een natuurlijk gas dat aanwezig is in de stratosfeer en de toposfeer. Door ozonafbrekende stoffen van menselijke oorsprong verlaagt de concentratie van ozon in de stratosfeer. Dit is het zogenaamde gat in de ozonlaag.
Industriële broeikasgassen:
1.     Gefluoreerde koolwaterstoffen:  is terug te vinden in onderstaande producten.
a.     Koelvloeistof
b.    Solvent
c.     Brandblusmiddel
d.    Productie van aluminium en kunststofschuim
2.     Zwavelhexafluoride: is terug te vinden in onderstaande producten
a.     Transformatoren
b.    Dubbel glas

Uit bovenstaande gegevens kunnen we besluiten dat broeikasgassen voornamelijk van natuurlijke oorsprong  zijn. CO2 is de grootste bron van broeikasgassen. Industriële broeikasgassen zijn in mindere mate aanwezig.
In onderstaand beeldfragment toont Al Gore a.d.h.v. een grafiek de uitstoot van CO2.

Zoals reeds vermeld heeft deze verhoogde uitstoot een effect om de temperatuur. Op onderstaande tabel zie je de gemiddelde temperatuur toename van de afgelopen jaren. Het voorspelt niet veel goeds.

Wat zijn de gevolgen van global warming?

1.     De polen:
Het ijs aan de polen smelt zienderogen. Onderstaande tabel toont de gemiddelde temperatuur op het noordelijkhalfrond van de laatste 1000 jaar. Vanaf 1900 stijgt de temperatuur met 0,6°. Dit is niet zonder gevolgen. Een stijging in graden betekent dat de zeespiegel zal stijgen. Hieronder zie je een filmpje waarin je de noordpool ziet slinken.


2.     Het hooggebergte:
Als je kijkt naar de bergtoppen zal je opvallen dat er ieder jaar wat minder sneeuw ligt. Neem nu de Kilimanjaro in Tanzania te Afrika. De afgelopen 30 jaar smolt de sneeuwmassa zienderogen.
3.     Gletsjers:
Deze worden net als de sneeuwmassa op het hooggebergte steeds kleiner. Hieronder een filmpje van de ooit hoogtste gletsjer en de gevolgen van de verdwijning ervan.

4.     Overstromingen:
Je hoort steeds meer meldingen van grote overstromingen. In Europa is het aantal overstromingen bijna verdrievoudigd terwijl dit in Azië bijna vervijfvoudigd is. De oorzaken zijn meestal hevige neerslag en stormweer. Wolken bevatten door de opwarming van de aarde namelijk meer water. Een stijging van 1°c in temperatuur gaat gepaard met een toename van 6 à 7% water in de wolken.  
Hieronder heb ik enkele links voorzien die je brengen naar artikels over overstromingen in de voorbije jaren.
Na het lezen van de artikels merk je water enorme gevolgen kan hebben. Een overstroming zorgt niet enkel voor materiële schade maar zoals je in de artikels leest vallen er ook veel doden.
5.     Grote droogte:
Deze droogtest eisten voornamelijk gebieden in Afrika. Het is een gevolg van enorme bosbranden die steeds vaker woeden. Het Tsjaadmeer is bijvoorbeeld van 26.000 km² tot 1.500 km² geslonken. Hieronder zie je enkele links die je brengen naar artikels over bosbranden.
http://www.hbvl.be/nieuws/buitenland/aid1072922/extreem-gevaarlijke-toestand-door-bosbranden-griekenland.aspx

bosbranden is een fenomeen dat je de laatste tijd ook vaker hoort in de media. De al dan niet aangestoken bosbranden zorgen net zoals overstromingen voor heel wat schade en doden.
6.     Dieren en planten verdwijnen:
Regenwouden huisvesten heel wat dierensoorten en planten. Toch zijn het net deze wouden die massaal gekapt worden met 2 grote gevolgen. Enerzijds betekent iedere gekapte boom meer CO² in onze atmosfeer. Zij verwerken namelijk CO² en halen er zuurstof uit. Anderzijds verliezen heel wat dieren hun woonplaats en verdwijnen er heel wat planten.
De opwarming heeft ok grote gevolgen voor het leven in de zeeën en oceanen. Koralen sterven massaal af. Deze koralen zijn nochtans belangrijk voor 25% van alle vissen voor voeding en bescherming. Grote dieren zoals de ijsbeer verliest steeds meer van zijn leefwereld.
Hieronder een fragment over de ijsbeer en 'global warming'.
7.     Dreiging van oude en nieuwe ziektes:
Warmte is een goede voedingsbodem voor ziektes. De mens wordt door de opwarming bovendien ook vatbaarder.
Oeverbrengers van ziektes, zoals muggen, hebben meer overlevingskans bij hogere temperaturen. Ze kunnen dus meer en langere tijd ziektes verspreiden.

Hoe gaat men de strijd tegen ‘global warming’aan?
Er zit maar één ding op. De strijd aangaan tegen de verhoging van broeikasgassen.
In 1997 werd het Kyoto-verdrag opgesteld in de Japanse stad Kioto. In dit verdrag zijn industrielanden overeengekomen om de uitstoot van broeikasgassen zoals CO², lachgas enz... te verminderen. Meerbepaald kwam men overeen om  deze broeikasgassen  tussen 2008 en 2012 met 5,2% terug te schroeven in vergelijking met 1990. De reductiepercentages zijn verschillend van land tot land.  Zo zal de VS 7% moeten inboeten, België 7,5%, Luxemburg 28% en Portugal mag zelfs met 27% stijgen.
Hieronder zie je 2 kaarten. 1 kaart met de grootste vervuilers op vlak van CO². De andere kaart geeft weer welke landen het Kyoto-verdrag hebben ondertekend en ook bekrachtigen. De kaarten zullen voor zich spreken.




Hoe pakt de Europese Unie de vermindering

van broeikasgassen aan?
Omdat de Kyoto norm in 2012 afloopt heeft de EU besloten om zelf ook een gezamenlijk beleid tegen de klimaatveranderingen te voeren. Het uitgangspunt van hun energiebeleid is dat de aarde niet meer dan 2 °c warmer mag worden. Hiervoor moeten de broeikasgassen in 2020 met 20% gedaald zijn in vergelijking met de productie in 1990.
In maart 2007 werden de 20-20-20 doelstellingen ontwikkeld. Deze staan voor 20% minder uitstoot van broeikasgassen, 20% duurzame energie en 20% energiebesparing. Om dit bereiken probeert de EU ook het gebruik van biobrandstoffen, duurzame energie en groene energiebronnen te stimuleren.


Hoe kan jij minder broeikasgassen uitstoten?
  1.  Minder de auto gebruiken! Minder rijden = minder uitlaatgassen
  2. Als we de auto gebruiken, verzekeren we dat hij efficiënt rijdt: vb. we zorgen ervoor dat de banden goed opgepompt zijn om zo het benzineverbruik te verminderen. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor onze portefeuille!
  3. Recycleren!! We recycleren plastieken flessen, blikken, papier, glas enz. om afvalbelten te verminderen.
  4. Recycleerbare producten kopen! We zoeken voor het symbool van recyclage op de verpakking (drie pijlen in een cirkel). Over het algemeen kost het minder energie om gerecycleerde producten te maken dan nieuwe producten.
  5. Minder water gebruiken! We laten de kraan niet open terwijl we onze tanden poetsen of wanneer we aan het koken zijn en we wassen de auto niet alle dagen! Zo kunnen we helpen een belangrijke bron te bewaren!
  6. Minder warm water gebruiken! Het opwarmen van water vraagt veel energie.
  7. Energie sparen! We doen de lichten uit wanneer we de kamer uitgaan, we zetten de computer en televisie af wanneer we ze niet gebruiken. Ook alle elektronisch materiaal dat stand-by blijft verbruikt continu elektriciteit!
  8. Een boom planten en verzorgen! Bomen en planten nemen CO2 op en stoten zuurstof weer uit. Er zijn echter reeds te weinig bomen om de stijging in CO2 in de atmosfeer te kunnen bijhouden!
  9. De verwarming en de airconditioning wat lager zetten wanneer we vb. slapen of naar het werk gaan. Op deze manier werken we aan een daling van de CO2-uitstoot en onze energie rekeningen!
  10. Spaarlampen gebruiken! Ze gebruiken 75% minder energie en gaan tot 8x langer mee!

Bronvermelding
- GORE, An Inconvenient Truth, film, VSA, 2006.
- De verschillende broeikasgassen, internet, 21/11/2008, ( http://www.climat.be/spip.php?rubrique188&fs ).
- DIE KEURE, Opwarming van de aarde, brochure, piramide.diekeure.be/actuapdfs/Actua_opwarming_aarde.pdf
- Kyoto-protocol, internet, 17/12/2011, (  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kyoto-protocol ).
- THESMOKINGNUG, An inconvenient Trailer, internet, 8/12/2006, ( http://www.youtube.com/watch?v=VvFhoqrJla4 ).
- CHEESEFIRETRUCKGUY, Global Warming - None like it hot, internet, 11/02/2011, ( http://www.youtube.com/watch?v=2taViFH_6_Y ).
- MOVIECLIPS, An Inconvenient Truth (5/10) Movie CLIP - Drastic Rise in CO2 Concentration (2006) HD, internet, 9/10/2011, ( http://www.youtube.com/watch?v=9tkDK2mZlOo ).
- NOAAVIsUALIzATIONS, The melting North Pole, internet, 10/07/2008, ( http://www.youtube.com/watch?v=CVHArJa5LX8 ).
- ASSOCIATEDPRESS, World's Highest Glacier Is Set to Melt Into History, internet, 21/12/2009, ( http://www.youtube.com/watch?v=Zt0SUOBRpZE ).
- NRDCFLIX, On thin ice, Polar bears and Global warming, internet, 19/03/2007, ( http://www.youtube.com/watch?v=E1cyUmx5htA ).